Μανδελικό Οξύ στην Κοσμετολογία. Υπέρ & Κατά του Μανδελικού Peel



Η διασημότητα του μανδελικού οξέος στην κοσμετολογία αυξάνεται. Ήρθε η ώρα να πούμε κάποια πικρά λόγια σχετικά με αυτό. Πώς λειτουργεί το μανδελικό οξύ; Για ποιους ενδύκνειται; Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της χρήσης του, σε θεραπείες ομορφιάς;

Καθώς τα μηχανικά scrubs ξεπερνιούνται σιγά σιγά, οι θεραπείες με οξέα γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλείς. Προκαλούν πολύ λιγότερους ερεθισμούς. Χάρη στην πιο ήπια δράση τους, τα οξέα είναι μία συνηθισμένη επιλογή για την καταπολέμηση σημαδιών αποχρωματισμού, αφαίρεση σημαδιών ακμής, λείανση και αναζωογόνηση του δέρματος.

Μεταξύ των οξέων AHA (τα πιο ήπια), το μανδελικό οξύ είναι το πιο δημοφιλές. Προτείνεται σε προβληματικές επιδερμίδες, οι οποίες χρειάζονται εντατική θεραπεία. Δυστυχώς, πρέπει να σας ειδοποιήσουμε ότι δεν λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις.

Ποιος δεν μπορεί να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα του μανδαλικού οξέος;

Η απολέπιση με μανδελικό οξύ δεν είναι ιδανική για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με ατοπική δερματίτιδα, έρπη ή δερματικές αλλοιώσεις, συνοδευόμενες από σοβαρές φλεγμονές. Οι έγκυες γυναίκες, των οποίων το δέρμα είναι περισσότερο ευαίσθητο, τις συμβουλεύουν να μην υποβληθούν σε θεραπεία με το οξύ. Φυσικά και αυτές τις οδηγίες, τις αγνοούν πολλές γυναίκες συνειδητά, καθώς δελεάζονται από την απαλότητα του υλικού.

Για ποιους ενδείκνυται το μανδελικό οξύ;

Μπορείτε να το δοκιμάσετε εάν:

  • έχετε λιπαρό ή μικτό δέρμα,
  • έχετε μαύρα στίγματα,
  • έχετε έναν συνηθισμένο τύπο ακμής,
  • θέλετε να ξεφορτωθείτε σημάδια ακμής,
  • το δέρμα σας φαίνεται κουρασμένο και χλωμό,
  • χρειάζεστε λείανση της επιδερμίδας,
  • επιθυμείτε να σταματήσετε τη διαδικασία γήρανσης,
  • θέλετε να αναβαθμίσετε το χρώμα της επιδερμίδας σας.

Χάρη στις ιδιότητες του και στον ήπιο τρόπο που επηρεάζει το δέρμα, το μανδελικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους τύπους επιδερμίδας και αποχρώσεων.

Εάν θέλετε να το δοκιμάσετε, τσεκάρετε παρακάτω:

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΝΔΕΛΙΚΟ ΟΞΥ;

Το μανδελικό οξύ ανήκει στην ομάδα οξέων AHA. Μπορεί να έχετε ακούσει αυτό το όνομα σε ινστιτούτα αισθητικής, γιατί αυτός ο τύπος οξέων χρησιμοποιείται συνήθως σε επαγγελματικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου της απολέπισης.

Υπάρχει μία ενδιαφέρουσα ιδιότητα του μανδελικού οξέος – χάρη στα κάπως μεγαλύτερα μόρια (σε σύγκριση με άλλα οξέα), λειτουργεί πιο αργά και πιο ήπια. Εισχωρεί αργά στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, έτσι είναι ασφαλέστερο και δεν προκαλεί ερεθισμούς.  Επιπλέον, δεν προκαλεί ευαισθησία στο δέρμα ως προς τον ήλιο, άρα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και το καλοκαίρι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα peels με το οξύ αναμειγνύονται με ενυδατικές θεραπείες, έτσι ώστε να λειτουργήσουν με ήπιο τρόπο.

Από που προέρχεται το μανδελικό οξύ; Προφανώς και προέρχεται από τα αμύγδαλα (Amygdalus Communis var Amara). Εξάγεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της υδρόλυσης του εκχυλίσματος του πικραμύγδαλου.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΑΝΔΕΛΙΚΟ ΟΞΥ;

  • Επιταχύνει την απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, μέσω της χαλάρωσης των εσωκυτταρικών συνδέσμων και ενεργοποιεί την μίκρο-απολέπιση.
  • Χάρη στην απολέπιση της εξωτερικής στρώσης του δέρματος, το δέρμα φαίνεται καλύτερο – φωτίζεται, μειώνονται οι αποχρωματισμοί, ο τόνος του δέρματος γίνεται ομοιόμορφος.
  • Απελευθερώνει τις εξόδους σμηγματογόνων αδένων και ενισχύει τη δράση τους, μπλοκάροντας την λιπαρότητα του δέρματος και τη μείωση των μαύρων στιγμάτων.
  • Έχει αντι-βακτηριακή και αντισηπτική δράση, ανακουφίζοντας τους ερεθισμούς που σχετίζονται με την ακμή και τις φλεγμονές.
  • Ενεργοποιεί τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, που είναι υπεύθυνες για τη σφριγηλότητα και το υαλουρονικό οξύ που ενυδατώνει.
  • Επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, ακόμα και αυτής που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία UV, εφόσον το χρησιμοποιείτε συχνά και σε σωστές ποσότητες.

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι

Η δράση του μανδελικού οξέος εξαρτάται από τη πυκνότητα και το pH – όσο μεγαλύτερη πυκνότητα έχει το οξύ και όσο χαμηλότερο είναι το pH του δέρματος, τόσο πιο ισχυρή η δράση του. Χάρη σε αυτό, μπορούμε εύκολα να ρυθμίσουμε τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί το μανδελικό οξύ και να προσαρμόσουμε την θεραπεία στις δικές μας ανάγκες.

Το μανδελικό οξύ μπορεί να τοποθετηθεί στην επιδερμίδα με δύο τρόπους

  1. Κάνοντας μία επαγγελματική απολέπιση με μανδελικό οξύ, η οποία θα διεξαχθεί από έναν αισθητικό.
  2. Τοποθέτηση μανδελικού οξέος σε δερμο-καλλυντικό, στην ιδιωτικότητα του σπιτιού σας.

Ποια είναι τα αρνητικά του μανδελικού οξέος;

Απ’ ότι φαίνεται, πρόκειται για μία αψεγάδιαστη ουσία – λειτουργεί ήπια, αφαιρεί τα σημάδια αποχρωματισμού, αναζωογονεί και ενισχύει την ενυδάτωση, κατάλληλο για χρήση το καλοκαίρι, διαθέσιμο σε προϊόντα για το δέρμα. Ωστόσο, όταν ρίξετε μία πιο προσεκτική ματιά σε αυτό, θα δείτε τα αρνητικά του μανδελικού οξέος:

  • Δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε εάν έχετε ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση ή σοβαρές δερματικές ασθένειες.
  • Δεν λειτουργεί αρκετά ισχυρά στην λείανση των βαθιών ρυτίδων και στην αφαίρεση των σημαδιών από τον ήλιο.
  • Δεν είναι αρκετά φθηνό, έτσι ώστε να είναι προσιτό σε όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *